3+1 tipp albérlet kereséshez
2018. szeptember 14. írta: Tudatos Hedonista

3+1 tipp albérlet kereséshez

Manapság a modern életforma szükségszerű velejárója a lakásbérlés. Szinte kikerülhetetlen opció, hiszen lakást vásárolni fiatalon korántsem egyszerű, ha csak nem örökölsz milliókat. Az albérlet alkalmazkodásra nevel, de nem mindegy, milyen helyen tesszük ezt.

 

albi.jpg

Albérletben élni megalkuvás, alkalmazkodás, rugalmasság és türelem kérdése. Ha nem vagy képes ezek közül akár csak az egyikre, felejtsd el a bérlést, különben sanyarú sorsra számíthatsz.A budapesti viszonyokból merítem a példákat, hiszen a fővárosban tengetem az életem immáron 6 éve – változatos albérletekben. Öt lakásban éltem eddig a város különböző pontjain, tehát tudom, miről beszélek. Budapesten viszonylag egyszerűen lehet rövid idő alatt lakásra vagy szobára szert tenni, de nem mindegy, milyen áron.

Elkalauzollak a háromhavi kauciók és pokoli szomszédok világába!

1. Ami túl olcsó, az gyanús

2018-ra elérte azt az ingatlanpiac, hogy egy szobakonyhás ingatlan kiadása egy tanár teljes havi nettó fizetésével vetekszik. Az árak rohamosan nőnek, de a fizetések nem érik utol, viszont lakni mégis csak kell valahol. Szerencsés vagy, ha van egy párod, akivel kibérelhetitek álmaitok szerelmi fészkét – vagy szimplán egy sötét lyukat a bulinegyed közepén egy körfolyosós házban -, de mi a helyzet azokkal, akik egyedül próbálnak boldogulni? Nekik jobb esetben marad a szobabérlés, amit ma már 50+rezsi alatt keresve se igen találunk. Ha mégis, meg kell fogni és nem ereszteni.

Mivel mindenki tisztában van az egekbe szökött árakkal, mindig gyanús a feltűnően kedvező összegű hirdetés. Felmerül a kérdés, vajon mit akar ezzel a tulajdonos kompenzálni? A rossz környéket, az éjjel ordító szomszédokat, a rád omló vakolatot? Netán mindet egyszerre? Azokról a hirdetésekről nem is beszélve, ahol a tulaj testi örömökért cserébe adná bérbe a lakását. Ébresztő, ne hagyd, hogy átverjenek!

Érdemes körülnézni a külvárosi kerületekben is, barátokkal összeállni annak érdekében, hogy megfelelő albérletet találjunk. Semmi nem tart örökké, előbb-utóbb az árak is lejjebb kúsznak majd, csak győzzük kivárni.

albi4.jpg2. Pokoli szomszédok

Kényes téma. Ha már találtál egy viszonylag elfogadható lakást, ahol el tudod képzelni a életed következő időszakát, akkor már csak azt kell megtudakolni, vajon a szomszédok milyen emberek. Első ránézésre ezt lehetetlen kitapasztalni, a költözés előtt érdemes néhány napig különböző napszakokban felkeresni a környéket, a házat és óvatosan körbe szimatolni a jövendőbeli szomszédok után. Ha veszed a bátorságot, be is csengethetsz némelyikhez, néhány kedves szóval felvázolhatod esetleges költözésedet, és finoman érdeklődhetsz a társaságról.

Én nem voltam szerencsés, kifogtam egy örökké üvöltve rikácsoló, elégedetlenkedő nyugdíjas nénit, egy súlyosan alkoholista baráti társaságot, egy egymást hangosan bántalmazó roma családot és további ismeretlen zajokat, amikről fogalmam sincs honnan származnak. Egy idő után persze az ember füle már megszűri a zajt és átlát a zavaró elemeken. De mindig elérkezik egy ponthoz, amikor úgy érzi, nem bírja tovább, na, akkor menekülj, amerre látsz.

3. A FÉNY

Nemrég jöttem rá a budapesti belváros szívében való élet egyik legnagyobb átkára. A fényt nem osztogatták bőkezűen, amikor a több mint 100 éves hatalmas bérházakat építették. Körfolyosós, gangos házak jellemzik a belvárosi kerületek nagy részét ahol, ha nem a legfelső szinten vagy utcára néző lakásban laksz, csak álmodozhatsz a verőfényes napsütésről.

Ez a hátrány ideig-óráig nem feltűnő, amíg egész nap az egyetemen ülsz vagy éjszakánként bulizol és nappal csak alszol. De amikor bekopogtat az igazi nagybetűs élet és kénytelen vagy csatasorba állni a munka világába, kínzó tud lenni egy-egy szabadnap otthontöltése természetes fény nélkül. Ja, és nem utolsó sorban a villanyszámlának sem tesz jót.

albi3.jpg

4. A tulaj

A jófej tulajdonos legalább olyan ritka, mint a fehér holló. Legrosszabb esetben úgy adja ki a lakását, hogy ő is ott lakik – ami akár jól is elsülhet, ha megkedvelitek egymást, de az esetek nagy részében ez nem így van. Sosem fogod tudni magad igazán elengedni, hiszen tudod, hogy lépten-nyomon téged figyel.

A másik tré helyzet az, ha mondjuk nem él ott, de állandóan a nyakadra jár. Akár bejelentés nélkül is. Vagy a legszörnyűbb: ha nem is vagy otthon. Érdemes a beköltözés előtt a szerződés megkötésénél tisztázni: mikor látogathatja meg a bérbe adott lakását. Ha nem tartja be, és váratlanul megjelenik, akkor tipli van!

A másik véglet, ha éppen jó arc a tulajdonos, de mondjuk nem ad számlát. Budapesten virágzik a feketepiac az albérlet terén (is). Pedig olykor jól jöhetne, hiszen a bérlő bejelentkezhetne az adott címre, könnyebben juthatna orvosi ellátáshoz, ne adj isten a munkahelye által lakhatási támogatáshoz. De nem, a tulajok valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva rettegnek attól a csúnya, gonosz jelenségtől, amit adónak csúfolunk.

Szóval kedves sorstársaim, érdemes odafigyelni albérletvadászatkor az intő jelekre, ugyanis könnyen a lehető legrosszabb lakásban találhatod magad. Ember legyen a talpán, aki könnyen kiigazodik ezen a piacon. Ha valahol nem érzed magad komfortosan, inkább menekülj, mindenkinek jár a nyugodt élet. Sok sikert!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatoshedonista.blog.hu/api/trackback/id/tr2714240043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása