A szeptember az új január
2018. szeptember 11. írta: Tudatos Hedonista

A szeptember az új január

Számomra az ősz kezdete olyan, mint az újév, maga a megtestesült újjászületés. De a fagyos január helyett a madarak még csicseregnek, olykor szikrázik a napsütés és még felvehetem a kedvenc nyári ruháimat. 

 

autumn-autumn-colours-bright-756903.jpg

Életünk jelentős részét meghatározza a tanévkezdés. Úgy szocializálódunk, hogy szeptemberben ismét valami új kezdődik. Gyerekként a nyár a felhőtlen szabadságot, az önfeledt szórakozást jelképezte, de a szeptemberhez közeledve inkább a pánik lett úrrá rajtunk, mintsem az iskolapad utáni vágy. Szervezetünk hosszú éveken át arra volt bekódolva, hogy ebben az időszakban újra felélénküljön és a maximumon pörögjön. Újult energiával vághattunk bele a sárguló falevelek évszakába, mostanra sincs ez másképp. Már csak az a kérdés, hogyan fordítsuk mindezt a javunkra?

Úgy tartják, hogy az ősz az elmúlás időszaka, de mondok jobbat, ez a szezon lehet a beteljesülés és a megújulás évszaka is. Kiváló alkalom arra, hogy leselejtezzük múltunk fájó vagy éppen felesleges darabjait, emlékeit, megváljunk a felesleges dolgoktól. Kezdd te is tiszta lappal a szeptembert!

Testi és lelki megújulás

Számomra napi rutin a rendszerezés. A szervezés és a tervezés megszállottja vagyok, szeretem, ha minden a helyén van. Sokkal átláthatóbbak a mindennapok úgy, ha tudom, mire számítsak a következő időszakban. Ezért is vezetek az íróasztalom feletti táblán egy heti tervezetet, amire feljegyzetelem a programokat, teendőket. Rendkívül motiváló tud lenni, főleg, ha sportolásra akarom rávenni magam - szóval csak ajánlani tudom. Úgy is mondhatjuk: a cél mindig a szemed előtt lebeg.

Ahhoz, hogy ütemezni tudd az életed következő szakaszát a célok szerint, előtte érdemes néhány dolgot elvégezni, hogy tisztábban láss. 
assorted-blurred-background-boutique-994523.jpg

Ruhatár

Minden nő becses kincsként tekint a ruhatárára, féltve őrzi a nehezen megszerzett darabokat, akár még az elnyűtt, szívéhez nőtt öltözeteket is. Itt az ideje megválni azoktól a ruhaneműktől, amelyeket az elmúlt egy-két évben biztosan nem aggattál magadra. Az átlátható, megtisztított ruhatár a lelkünket is megnyugtatja. Teljesen felesleges tartogatni a bolyhos pulóvereket, a kikopott nadrágokat, a kinyúlt felsőket. Valószínűleg soha többet nem fogod őket hordani, így meg csak a helyet foglalják. A szimplán elunt ruhaneműktől is érdemes megválni és helyet csinálni az újaknak, a használt ruhákkal pedig még jótékonykodhatsz is.

Minden évben kijelölök két olyan napot, amikor átválogatom a ruháimat és teljesen átrendezem a szekrényeimet - tavasz és ősz elején. Évente egy-egy nap tökéletesen elég arra, hogy felmérjem a terepet, újra felpróbáljam az elfeledett darabokat, majd könnyes búcsút vegyek tőlük. Időről időre felgyülemlik egy olyan adag ruha, amikre biztosan sosem lesz már szükségem, de másnál jó helyen lehet. 

 

Nagy takarítás

Necces téma, sokan nehezen veszik rá magukat, hogy órákon át pakolgassanak és törölgessenek. Pedig megéri, egy tiszta, rendezett lakásban könnyebb eligazodni és komfortosabb is az élet. Biztonságot nyújt a rendezettség, gördülékenyebben rázkódhatunk vissza a dolgos mindennapokba.

Még hatásosabb, ha átrendezzük a helyiségeket, néhány bútort máshová pakolunk, átrendezzük a teret. Mindez akár azt az érzést is keltheti, mintha egy új otthonba csöppentünk volna.

alone-cabinets-chores-1321730.jpg

Életmódváltás

Tedd a szívedre a kezed: hányszor fogadtad meg év elején, hogy idén márpedig lefogysz néhány kilót, hogy újra beleférj a vadító fekete ruhádba? Ugye számtalanszor? Ezekkel a nagyra törő fogadalmakkal csupán az a baj, hogy az esetek nagy részében elfelejtődnek. Meg persze a kérdések a családtagoktól, barátoktól: na, mennyit sikerült leadni? - Mindezt két hét után. A konditermek zsúfolásig vannak, az időjárás zord és hideg - nem csoda, ha eltűnik a motiváció. 

Sokkal jobb alkalom a szeptember az új életmód elkezdésére. Ki ne akarná a lágy őszi szélben bebarangolni a közeli erdőt vagy hatalmasat sétálni a Duna-parton? Kirándulj, meríts a nyár utolsó napsugaraiból, a lényeg, hogy mozogj! Persze mellé nem árt az egészséges étkezés is, amelynek ma már egyszerűen utána lehet járni. 

Új hobbik felfedezése

Találd meg ősszel az új szenvedélyed! Nem csak év elején lehet fogadkozva új hobbik után kapkodni, az ősz kezdete is éppen olyan kiváló alkalom arra, hogy új időtöltést keressünk. Nyáron kipihenjük az éves fáradalmat, feltöltődünk, hogy aztán újult erővel várjuk a szeptembert. Ha esetleg régóta azt fontolgatod, hogy új nyelvet tanulsz meg, esetleg kipróbálsz egy kick-box edzést, akkor mire vársz még? Nincs más dolgod, mint erőt venni magadon és tenni azokért az álmokért, amelyeket már régóta dédelgetsz. A szeptember a te hónapod!

Ki mondta, hogy nagy fogadalmakat csak januárban lehet tenni? Az ősz is éppen olyan kiváló időszak erre, ha nem inkább a legjobb, hiszen ilyenkor senki nem kéri számon, hogy vajon sikerült-e betartani őket?

blackboard-business-chalkboard-355988.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatoshedonista.blog.hu/api/trackback/id/tr4514231421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása